۱۳۹۳ دی ۹, سه‌شنبه

'صحرارودی' از بلوار' قاسملو' در اربیل گذر کرد


جعفر صحرارودی قاتل رهبر فرزانه کرد، شهید دکتر قاسملو همراه با هیاتی پارلمانی به سرپرستی آقای علی لاریجانی، به چند کشور و از جمله حکومت اقلیم کردستان سفر کردند. این مساله در بین بسیاری از فعالان سیاسی و مدنی و کاربران فیسبوک به بحثی داغ تبدیل شد و بسیاری در این زمینه به ابراز نظر پرداختند. بیش از همه رئیس مجلس شورای اسلامی ایران لاریجانی و صحرارودی مورد هجوم و انتقاد قرار گرفتند. قبل از هر چیز دیگری لازم است یادآوری شود که این اولین بار نیست و آخرین بار هم نخواهد بود که چنین هیاتی با ترکیبی آنچنانی وارد کردستان عراق میشود. پس با حملات هیجانی و توپیدن به اشخاص حقیقی و حقوقی در فیسبووک هیچ چیزی حل نخواهد شد. اقلیم کردستان و هر دو حزب اصلی آن؛ پارت دمکرات کردستان به رهبری آقای مسعود بارزانی و اتحادیه میهنی کردستان به رهبری آقای جلال طالبانی، پر واضح است که دارای روابطی تاریخی با ایران بوده و هستند و این مبحث تنها به سفر اخیر هیات ایرانی برنمیگردد. وجود و حضور جمهوری اسلامی ایران نیز در کردستان عراق در ابعاد و به طرق مختلف برای همگان مشخص و غیرقابل کتمان است. درست است که قاسم سلیمانی مستقیما قاتل شهید رهبر دکتر قاسملو نیست اما سرسپردگی و وفاداری سردار قاسم سلیمانی به ولایت مطلقه فقیه و منافع و مقاصد رژیم اسلامی ایران کمتر از صحرارودی و کاظم دارابی نیست.
از سویی دیگر بدون تردید تحلیل و قضاوت در رابطه با اقلیم کردستان عراق و منافع آن از دریچه منافع یک حزب دیگر کردستانی(ایران) شامل و جامع نخواهد بود. طبعا کردستان عراق دارای منافع و مقاصد سیاسی، امنیتی، اقتصادی خود در سطح کردستان، عراق ، منطقه و بین‌الملل هست و خواهد بود. به گمان من نگاه به کردستان عراق از این زاویه بسیاری ازایرادات وارده از سوی منتقدان سفر هیئت پارلمانی جمهوری اسلامی ایران (با چنین ترکیبی) را آسانتر حل خواهدکرد. بنابراین هم جمهوری اسلامی ایران و هم حکومت اقلیم کردستان عراق دارای منافع و مقاصد مختص به خود هستند که میتواند هیچ ارتباطی به من کرد یاهر ایرانی دیگری که مخالف  رژیم است، نداشته باشد.
آنچه که  برای من در خصوص ترکیب هیئت پارلمانی عازم به کردستان عراق حائز اهمیت است چند نکته‌ای است که در ادامه به اختصار به آنها خواهم پرداخت؛
یکی اینکه، شاید حکومت اقلیم کردستان عراق توان و صلاحیت تعیین ترکیب هیئت ایرانی را نداشته باشد، ولی چگونگی تنظیم روابط و دیدار در خاک اقلیم کردستان در سطح و کمیت دیدارها به خود حکومت اقلیم کردستان عراق مربوط و از این حیث گله‌ای به هیئت جمهوری اسلامی وارد نیست. اینکه چرا رئیس مجلس شورای اسلامی ایران توانسته با آقای جلال طالبانی رئیس جمهور پیشین عراق و رئیس کنونی حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق، رئیس اقلیم آقای مسعود بارزانی، نخست وزیر اقلیم آقای نچیروان بارزانی، رئیس پارلمان کردستان عراق آقای یوسف محمد صادق و برخی دیگر از کارگزاران و منصب داران کردستان عراق دیدار کند، شاید جای سوال باشد، اما برای من فعال سیاسی و مخالف جمهوری اسلامی، در نهایت این مساله قابل اغماض است.
دوم اینکه، لازم است تاکید کنم جمهوری اسلامی با تدبیر ومطالعه کامل ترکیب هیئت اعزامی خود را به کردستان عراق انتخاب کرده‌است، پس بدون تردید یکی از هدفهای برنامه‌‌ریزان و اتاق فکر چنین سفری، به راه انداختن یک جنگ روانی و باهدف تحقیر کردهای ایرانی مقیم کردستان عراق بویژه دو حزب دمکرات مستقر در چهل کیلومتری اربیل است. بویژه که در چند ماه اخیر حزب دمکرات کردستان و مدافعان شرق کردستان (گروهی از جوانان مبارز و مسلح درداخل کشور که با حزب دمکرات کردستان همکاری میکنند) بدنبال کمین‌گذاریهای متعدد رژیم در شهرهای مریوان،سردشت، پیرانشهر توانستند حدود بیست پاسدار و جاش را به هلاکت برسانند، که این مساله برای رژیم جمهوری اسلامی گران تمام شد و این دفاع اخیر توانست باعث سرور وشادی مردم کرد در ایران و پیوستن تعداد زیادی ازجوانان به صفوف حزب دمکرات کردستان شود. به همین خاطر حضور ' صحرارودی' در کردستان عراق میتواند یک پاتک روانی به مردم کرد در ایران بطورعموم  و آنان که در صفوف دو حزب دمکرات حضور دارند، بطور ویژه باشد.
سوم اینکه؛ قسمی از این موضوع به خود جمهوری اسلامی و ویژگیهای آن برمیگردد که بدون اعتناء و پروا، قاتلی را بعنوان سفیر و نماینده به کشورهای دیگر میفرستد. این نه تنها دهن کجی به حزب دمکرات و مردم کرد بلکه به پلیس بین‌الملل و کشورهای که در جبهه مخالف جمهوری اسلامی قرار میگیرند نیزهست. به عبارت دیگر مسئولیت حضور چین شخصی در ترکیب هیات نمایندگی رژیم به عهده جمهوری اسلامی (که ظاهرا هیچ ابایی از این کار ندارند) و کشورهای مسئول و دمکرات و پلیس‌انترپل نیز هست. جهت یادآوری آقای صحرارودی در جلسات شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز حضور داشته‌ و پلیس ژنو هم در جریان قرار گرفته است! پس این پرسش نباید تنها وتنها یقه وجدان اعضای حزب دمکرات یا کردهای مخالف جمهوری اسلامی را بگیرد. 
چهارم اینکه، تمامی این قضایا به ما میگوید که معضلی به نام جمهوری اسلامی یک راه چاره بیشتر ندارد و آنهم اتحاد است. پیش از همه دو حزب دمکرات (کردستان ایران) و گروه وسیعی از مخالفین جمهوری اسلامی که به دمکراسی ، جدایی نهاد دین از نهاد دولت، پلورالیزم سیاسی و منشور حقوق بشر با تمامی الحاقات آن باور دارند، دور یک پلاتفرم مشترک گرد هم آمده و خود را بعنوان آلترناتیو وجایگزینی برای جمهوری اسلامی درپی یک کارزار جدی و میدانی در سطح داخلی و بین‌الملل معرفی نمایند. 
پنجم و نهایتا اینکه، با توجه به وقایع رخداده در سطح منطقه‌ای و مذاکرات نامعلوم هسته‌ای و احتمال توافق جمهوری اسلامی با گروه 5+1، وضعیت مردمان ایران زمین از بسیاری لحاظ، سیر صعودی اعدامها و مماشات بین جناحی در حاکمیت جمهوری اسلامی و دهها دلیل و مورد دیگر، بهتر است که مخالفان جمهوری اسلامی بیش از پیش، چه در داخل و چه در خارج از ایران، همصدا و هماهنگ علیه جمهوری اسلامی وارد یک کارزار تشکیلاتی- سیاسی شوند.  رقم زدن سرنوشت سیاسی ایران بدست ایرانی، بهترین و سخترین جوابی است که میتوان به صحرارودی قاتل داد. حزب دمکرات کردستان بدنبال تحقق آرمانهایی است که دکتر قاسملو به خاطر آن جانش را از دست داد بهمین خاطر عدم کوتاهی در راه احقاق حقوق ملی و دمکراتیکمان جوابی شایسته خواهد بود که وظیفه‌ایی ملی و انسانی هر کردی است.
پاینده باد کردستان
زنده باد مبازره حق‌طلبانه کردها در ایران
کاوه آهنگری
دسامبر 2014



http://www.kurdistanukurd.com/fa/wtar.php?id=641

۱۳۹۳ آذر ۲۵, سه‌شنبه

کدام ایران؟

با سکس (غیر مشروع/ غیرقانونی و قانونی آن که همان صیغه است) و مواد مخدر، ایران را به لجن کشیده‌اند، نظام خانواده را از هم پاشیدن، در اکثر خانواده‌ها طلاق عاطفی صورت گرفته، سنت را به دور انداخته ولی وارد هیچ مرحله باثباتی نگشته‌ایم، دوران گذار بدون وجود مدیریت و رهبری دمکراتیک و مسئول، به حدی به درازا کشیده که بحران توامان آن، به بحرانها تبدیل گشته. شیرازه زندگی اجتماعی و ساختار فرهنگی از هم پاشیده‌است. از ایران زندانی کثیف ساخته‌اند و بدبختانه زندانیها با هم در جنگ و جدالند. مردمان ایران در باتلاقی گرفتار آمده‌اند که مشخصه‌های آن عبارتند از: سردرگمی، اعتیاد، فساد اخلاقی، بحران هویتی،استرس، نبود امنیت، دزدی، اختلاس، سیاست‌زدایی، سهل‌انگاری و بی‌توجهی و ....، خلاصه، مهم اینه که سیاسی نباشی و به رژیم کاری نداشته باشی، وگرنه آزاد آزادی.

۱۳۹۳ آذر ۲۳, یکشنبه

دیداری نوێنه‌ری حیزب بۆ کاروباری یەکیەتیی ئورووپا له‌گه‌ڵ دیه‌گۆ پینتۆ، سکرتێری گشتی بزووتنه‌وه‌ی نێونه‌ته‌وه‌یی ئورووپا

کاوه ئاهه‌نگه‌ری نوێنه‌ری حیزبی دێموکراتی کوردستان بۆ کاروباری یەکیەتیی ئورووپا له‌گه‌ڵ دیه‌گۆ پینتۆ، سکرتێری گشتی بزووتنه‌وه‌ی نێونه‌ته‌وه‌یی ئورووپا دیدارو چاوپێکەوتنی کرد.
له‌م دیداره‌دا سه‌ره‌تا کاوە ئاهه‌نگه‌ری باسێکی سه‌باره‌ت به دۆخی رۆژهه‌ڵاتی ناوه‌ڕاست به گشتی و ئێران و کوردستان به تایبه‌تی هێنا ئاراوه، هه‌روه‌ها وێڕای ئاماژه به گرینگی ئاشتی‌و دێموکراسی بۆ رۆژهه‌ڵاتی نێوه‌ڕاست، ته‌جرووبه‌ی یەکیەتیی ئوروپای به پرسێکی گرینگ بۆ گه‌لانی ئێران و رۆژهه‌ڵاتی نێوه‌ڕاست ناوبرد.
 سکرتێری گشتیی بزووتنه‌وه‌ی نێونه‌ته‌وه‌یی ئورووپاش وێڕای ئاماژه به مێژووی ٦٦ ساڵه‌ی بزووتنه‌وه‌ی نێوده‌وڵه‌تی ئورووپا، باسێکی سه‌باره‌ت به ته‌جرووبه‌ی ئه‌م بزووتنه‌وه‌یه له باکوور و ئافریقا کرد و رۆژهه‌ڵاتی ناوه‌ڕاست به گشتی و ئێرانی به تایبه‌تی بۆ ئوروپا به گرینگ وه‌سف کرد و له به‌شێکی دیکه‌ی دیداره‌که‌دا، چۆنێتی هاوکاری دوولایه‌ن و هه‌روه‌ها بارودۆخی ئۆپوزیسیونی کۆماری ئیسلامی هاته به‌‌ر باس.
 
http://www.kurdistanukurd.com/ku/hewal_dreja.php?id=10297

۱۳۹۳ آذر ۲۰, پنجشنبه

بەشداریی نوێنەری حیزب لە بلژیک لە کۆنفرانسی ' پێوه‌ندیگرتن بۆ به‌هاو پێوه‌ره‌ی دێموکراتیک'دا

به به‌شداری کاوه ئاهه‌نگه‌ری، نوێنه‌ری حیزبی دێموکراتی کوردستان بۆ کاروباری یەکیەتیی ئورووپا، کۆنفرانسێک له ژێر ناوێ ' پێوه‌ندیگرتن بۆ به‌ها و پێوه‌ره‌ی دێموکراتیک' له یه‌کێک له سالۆنه‌کانی پارڵمانی ئورووپادا به‌رێوه‌چوو. 
بەپێی ڕاپۆرتی پەیامنێری کوردستان‌و کورد بۆ ئه‌م کۆنفرانسه، کۆمه‌ڵێک لێکۆڵه‌رو که‌سایه‌تیی شاره‌زا له بواری خه‌باتی سیاسی‌و راگەیاندن له وڵاتانی رۆژهه‌ڵاتی نێوه‌ڕاست‌و ئورووپا بانگهێشت کرابوون‌و  کۆنفرانسەکە له لایه‌ن خاتوو ماریتا سخاکه، نوێنه‌ری پاڕڵمانی ئورووپا له لیستی لیبراڵ دیموکراته‌کان به‌رێوه‌چوو. 
نه‌دیم مونلا سه‌رۆکی پێشووی تیڤی داهاتوو، ئارمه‌ند مسته‌وفی به‌رێوه‌به‌ری رادیۆ فه‌ردا، ماهیر حه‌موود ئێدیتۆڕی پێشووی لە' هه‌واڵی رۆژانه‌ی میسر' ؛ ئالێکس گلادسته‌ین له بنیاتی مافی مرۆڤ، شه‌هریار ئاهی له ئه‌نیستیتۆی رۆژهه‌ڵاتی ناوه‌ڕاست‌و باکوری ئافریقا، سیلڤیۆ گۆنزاتۆ به‌رێوه‌به‌ری به‌شی مافی مرۆڤ‌و دێموکراسی له رێکخراوی ئی ئی ئه‌ی ئێس؛ لیۆن ویلمس له رێخکراوی چاپه‌مه‌نی ئازاد و بێ‌سنوور، فرێد پێترۆسیانس لە رادیۆ فه‌ردا به‌شداری ئەو کۆنفڕانسە بوون‌ و هه‌ر کام له کۆڕگێران ئەزموون‌ و بۆچوونی خۆیان له‌مه‌ر چۆنێتی گوازتنه‌وه‌ی به‌ها و پێوه‌ره دێموکراتیکه‌کان بۆ وڵاتانی رۆژهه‌ڵاتی ناوه‌ڕاست هێنایه به‌رباس. 

http://www.kurdistanukurd.com/ku/chalaki_dreje.php?id=912

۱۳۹۳ آذر ۱۳, پنجشنبه

بلژیک: به‌رێوه‌چوونی سمینارێک له پاڕلمانی ئورووپا له ژێر ناوی ژنانی کۆچبه‌ر له یه‌کیه‌تیی ئورووپا، خه‌بات بۆ ئه‌منیه‌تی کار

 رۆژی چوارشه‌ممه سمینارێکی هاوبه‌ش له ژێر ناوی '' ژنانی کۆچبه‌ر له یه‌کیه‌تیی ئورووپا، خه‌بات بۆ ئه‌منیه‌تی کار'' له لایه‌ن چه‌ند رێکخراوی ئورووپایی له یه‌کێک له سالۆنه‌کانی پارلمانی ئورووپا به‌ڕێوه‌چوو. بۆ ئه‌م سمیناره ئاننا هێد (Annq Hedh) و مالین بۆرک (Malin Bjok) ئه‌ندامانی پارلمانی ئورووپا وبه‌رپرسیارێک له کۆمیسیۆنی یه‌کیه‌‌یتی ئورووپا، نوێنه‌ری کومیته‌ی ئابووری و کۆمه‌لایه‌تی ئورووپا (EESC)  و نوێنه‌ری تۆڕی ئورووپایی ژنانی کۆچبه‌ر (ENoMW) وتاریان پێشکه‌ش کرد. باسه‌کانی ئه‌م سمیناره لایه‌نی جۆراوجۆریی وه‌ک: چۆنیه‌تی دۆخی ژیانی ژنانی کۆچبه‌ر له ئورووپا له بواری کۆمه‌ڵایه‌تی و کارو داهات، هه‌ڵسه‌نگاندنێک له نێوان کاری ده‌وڵه‌تی و خسووسی بۆ ژنانی کۆچبه‌ر، گرفتی جیاوازی کولتوری بۆ ژنانی کۆچبه‌ر له ئورووپا، نه‌بوونی شانسی یه‌کسان له نێو ژنان و پیاوانی کۆچبه‌ر، بوونی جیاوازی له نێو وڵاتانی ئورووپایی به نیسبه‌ت ئاست و شێوه‌ی هه‌ڵسووکه‌وت و سه‌رمایه‌گووزاری بۆ ژنان و زۆر بابه‌تی دیکه‌ی پێوه‌ندیدار به ژنانی کۆچبه‌ر له یه‌کیه‌تیی ئورووپا هاتنه به‌ر باس و لێدوان.
شایانی باسه که ئه‌م سمیناره دوو کاتژمێری خایاند و هاورێ کاوه ئاهه‌نگه‌ری نوێنه‌ری حیزب بۆ کاروباری یه‌کیه‌تیی ئورووپا به‌شداری ئه‌م سمیناره‌ بوو.
 
http://www.kurdistanukurd.com/ku/hewal_dreja.php?id=10202



۱۳۹۳ آذر ۱۰, دوشنبه

دیداری نێوێنه‌ری حیزبی دێموکرات له‌گه‌ڵ راوێژکاری سیاسی گروپی کۆنسێرڤاتیڤ و رێفۆرمیستی پاڕلمانی ئوروپا

رۆژی دووشه‌ممه کاوه ئاهه‌نگه‌ری، نوێنه‌ری حیزبی دێموکراتی کوردستان بۆ کاروباری یه‌کێتی ئوروپا، له‌گه‌ڵ ریچارد هازل‌وود ( Richard Hazlewood) راوێژکاری سیاسی گروپی کۆنسێرڤاتیڤ و رێفۆرمیستی پاڕلمانی ئوروپا دیداری پێک هێنا. 
له‌م دیداره‌دا کۆمه‌لێک باسی تایبه‌ت به ئێران، ناوچه، روانینی سیاسی گروپی ناوبراو له سه‌ر ئێران، کوردستان و ئێستا و داهاتووی ئه‌م وڵاته هاتنه به‌ر باس. 
له ته‌وه‌رێکی دیکه‌ی باسه‌کاندا، له‌سه‌ر کێشه‌ی ناوه‌کی و گفتوگۆی وڵاتانی 5+1 له‌گه‌ڵ کۆماری ئیسلامی و داهاتووی ئه‌م که‌یسه و سیاسه‌ته‌کانی گروپی کۆنسێرڤاتیڤ و رێفۆرمیستی گفتوگۆ کرا. ئاهه‌نگه‌ری وێڕای راگه‌یاندنی هه‌ڵوێستی حیزبی دێموکراتی کوردستان سه‌باره‌ت به هه‌وڵه‌کانی کۆماری ئیسلامی بۆ گه‌یشتن به چه‌کی ناوه‌کی، جه‌غتی له سه‌ر دۆخی مافی مرۆڤ و نه‌بوونی دێموکراسی و ئازادی له ئێراندا کرده‌وه‌ و پێداگری و دانی به‌های زیاتری وڵاتانی 5+1 به که‌‌یسی دێموکراسی و مافی مرۆڤ له وتووێژه‌کاندا، به پێویست زانی.
.
 http://www.kurdistanukurd.com/ku/hewal_dreja.php?id=10173

۱۳۹۳ آذر ۵, چهارشنبه

اهمیت کوبانی در معادلات خاورمیانه

کوبانی و شنگال دو نامی آشنا و جهانی همیشه یادآور نامی دیگر یعنی داعش که به اسم مختصر دولت اسلامی تغییر نام داد، خواهد بود. دولت اسلامی به ریاست ابوبکر بغدادی در قستمهای مهمی از خاک عراق و سوریه با به اهتزازدرآوردن پرچم سیاه رنگ و کشتار شهروندان عراقی و سوری با قصاوت تمام، خود را به جهانیان معرفی نمود. اینکه داعش از کجا می‌آید، برخی از ناظران و تحلیلگران به داعش بعنوان فرزند متمرد القاعده اشاره میکنند؛ به این شیوه که در اثر یک سری اختلافات داخلی داعش یعنی نسخه تندروتر القاعده توسط ابوبکر بغدادی پا به عرصه وجود گذاشته‌است، از طرفی دیگر برخی به همکاریهای قبلی و یک سری مناسبات میان برخی از سازمانهای جاسوسی و امنیتی غربی و برخی کشورهای آسیایی به مانند عربستان سعودی، قطر، ترکیه و ... سخن به میان می‌آورند.بخشی دیگر نیز به تندرویهای نوری المالکی و نادیده‌انگاشتن سنی‌ها و تبعیضی که حکومتی مالکی نسبت به سنی‌ها رواداشته را به عنوان فاکتوری برای رشد داعش در این منطقه عنوان میکنند. در این نوشتار هدف آسیب شناسی و ردیابی داعش نیست بلکه به کوبانی و شنگال و مساله کرد در پس حملات داعش به این دو شهر کردنشین و معادلات پدیدآمده و پیش رو خواهیم پرداخت.
شنگال و کوبانی به مانند دو تراژدی و سمبل مقاومت توانستند به دو شهر جهانی تبدیل شوند. چه فاجعه شنگال و حمله داعشیان به آن شهر و کشتار کردهای ایزدی و چه مقاومت کوبانی در مقابل نیروهای داعش توانست یک بار دیگر مساله کرد را در سطح جهانی مطرح و بسیاری از کشورهای دیگر را نه حتمن در سیاستهای راهبردی بلکه در خصوص کمکهای انسانی و نظامی و گاها سیاسی همراه کند. در همین راستا برای اولین با بنا به درخواست بسیاری از اندیشمندان، نویسندگان، فعالین سیاسی و شخصیتهای حقیقی و حقوقی در جهان برای جلب  توجه و نظر هرچه بیشتر جهانیان و کمک به کوبانی و مساله کرد در سوریه روز یکم نوامبر را به عنوان 'روز جهانی کوبانی' اعلام کرده و از جهانیان خواستند که برای همدردی با مردم کوبانی روز اول نوامبر به خیابانها آمده و در تحصنات و اعتراضات خیابانی شرکت کنند. بهمین دلیل روز اول نوامبر شهرهای زیادی شاهد تظاهرات و پشتیبانی جهان شهروندهای بیشماری برای پشتیبانی از کوبانی و مساله کرد بود.
 
کوبانی و همبستگی ملی
فاجعه شنگال و مقاومت کوبانی توانست توجه و احساس کردها در سراسر جهان را به سوی خود جلب کند. در این روزها که شنگال در عزا و کوبانی در مقاومت است برخلاف بعضی تعبیرها، در سطح عموم، کردها به اتفاق و همبستگی ملی خود بسیار نزدیک شده‌اند. این همبستگی در احساس و خواسته‌های عمومی- سیاسی، همدردی و حتی حضور و کمکهای میدانی – نه فقط ارسال کمکهای مادی و مالی- توانست بار دیگر مرزهای ساخته و تحمیلی را در میان کردها بی اعتبار کند. چندی پیش که اغلب احزاب کردستانی در تلاش برای برپائی کنگره ملی کردستان بودند و بنا به دلایلی که بیشتر آنها به کم و کیف روابط میان احزاب عمده کردستانی بویژه دو حزب پارت دمکرات کردستان (عراق) و حزب کارگران کردستان (ترکیه) برمی‌گشت، اجرا نشد، ولی امروز عملا در در میان مردم کرد این کنگره به طور عملی به اجرا درآمده‌است. امروز بوضوح می‌بینیم که مرزهای ساخته شده در چند دهه گذشته عملا در میان مردم کرد فاقد ارزش سیاسی و اجرایی است.از سویی دیگر، ورود گریلاهای پ ک ک به شنگال برای دفاع از کردهای عراق و ورود پیشمرگان کردستان عراق به کوبانی جهت مقابله با نیروهای داعش خود میتواند نشانه‌ای از توافق و همراهی دو حزب عمده کردستان؛ پ دک و پ ک ک باشد که در سال گذشته اختلافاتی در میان آنها بر سر چگونگی گرفتن کنگره ملی کردستان بوجود آمد. بنابراین بعداز وقایع شنگال و کوبانی چه در سطح عموم مردم و چه در سطح احزاب کردستانی تمایل و انگیزه به همبستگی عملی و ملی بسیار بالاتر رفته و به یک جریان سیاسی-فکری بدل گشته است. به تعبیری میتوان گفت که وجود یک دشمن مشترک توانسته چه در سطح عموم مردم و چه در سطح نیروهای سیاسی و احزاب کرد- نسبتا - جغرافیای ذهنی تفرقه را محدودتر و تنگتر کرده و رونمای روحیه و همبستگی ملی را هژمونی ببخشد. البته لازم به ذکر است که بطور کلی قضاوت در مورد یک ملت فرهنگی که در چند جغرافیای سیاسی آنهم در منطقه‌ پرنتش خاورمیانه بسیار سخت و با پیچیده‌گیهای خاصی همراه است.
همبستگی فقط به کردها و کردستان محدود نشده و حمله داعش و جنایات آن توانست نوعی از همبستگی بین‌المللی برای کردها به ارمغان بیاورد. این همبستگی نه تنها بعد نظامی که از طریق کمکهای تسلیحاتی کشورهایی چون آمریکا، آلمان، فرانسه، ایتالیا و چند کشور دیگر انجام پذیرفت، بلکه نوعی از همدردی و همنوایی جهانی را در سطح عموم مردم به همراه داشت. بر همین مبنا رهبران سیاسی چند کشور یاد شده در دفتر نخست‌وزیری بریتانیا بیانه‌ایی منتشر کرده که در آن آمده :  آقای اوباما و رهبران بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا در یک کنفرانس ویدئویی توافق کردند که حمایت از یک "رویکرد فراگیر سیاسی" در عراق و آموزش نیروهای محلی در عراق و سوریه را افزایش دهند (بی‌بی‌سی فارسی).
 
جمهوری اسلامی و داعش
جمهوری اسلامی بعداز آغاز حملات داعش در عراق و فتح موصل از طرف این گروه تروریستی و پیشروی به نقاط دیگر، به ظاهر برای حمایت از شیعیان عراق اما در واقع برای کنترل هرچه بیشتر و تداخل مستقیمتر در مسایل عراق بویژه از طریق جناح سیاسی وابسته به خود، وارد خاک عراق شد. هرچندکه جمهوری اسلامی، نیروهای امنیتی و شبه نظامی خودرا از دهه 90 به بعد در قسمتهایی از عراق مستقر نموده ولی جولان سیاسی، نظامی و امنیتی این رژیم در عراق بویژه بعداز سقوط رژیم بعث عراق شدت بیشتری گرفته و بعداز تصرف موصل توسط نیروهای داعش نیروهای بیشتری را روانه عراق کرده‌است. 
بسیاری از ناظران و فعالان سیاسی از جمهوری اسلامی به عنوان داعش ایران یاد میکنند و جهت اثبات ادعای خود به جنایات و کشتارهایی اشاره دارند که این رژیم در 35سال گذشته در کشور مطبوع خود انجام داده‌است. در این میان میتوان به کشتار کردها و قتل و عامهای عدیده در کردستان،  سرکوب مردم ترکمن صحرا، کشتار مخالفان سیاسی خود از همان بدو انقلاب و بویژه کشتار زندانیان سیاسی در تابستان 1367 و قتلهای زنجیره‌ایی و فاجعه زندان کهریزک، دها و صدها جنایت دیگر که از سوی جمهوری اسلام در طول عمر خود نسبت به ایرانیان انجام داده‌است اشاره کرد و این شیوه برخورد، شباهت جمهوری اسلامی با داعش را بیشتر نمایان میکند. از سویی دیگر به لحاظ عقیدتی نیز هردو دارای یک متد مشابه هستد، به این معنا چه جمهوری اسلامی و چه داعش ظاهرا خود را والی و خلیفه مسلمانان جهان دانسته و مصالحه بر سر اصول فکری خود را خط قرمز قرار داده‌اند. به همین دلیل برخوردهای ایدئولوژیک این دو فرقه مذهبی- حکومتی در قبال مخالفان خود، مشابه و همسان قلمداد میگردد.
اگرچه جمهوری اسلامی به ظاهر به جنگ داعش در عراق رفته اما پشتیبانی هموطنان کرد زبان در شهرهای کردنشین ایران را به دیده امنیتی نگریسته و به سرکوب شرکت کنندگان در تجمعهای مدنی و مسالمت آمیز در جهت پشتیبانی از کوبانی و شنگال، میپردازد.
نتیجه گیری 
از بعد از تصرف موصل و شکست ارتش عراق در این ناحیه در مقابل نیروهای جهادی داعش، میتوان تاریخ خاورمیانه را به ماقبل و مابعد تصرف موصل تقسیم کرد. رویدادهای اخیر و وضعیت منطقه بطور کلی و تنها ماندن  میدانی کردها در جنگ علیه داعش،  هرچند همراهی هوایی و لجستیکی برخی از کشورهای غربی در جنگ علیه داعش را بهمراه داشت، اما به باور من هر یک از طرفهای درگیر – غیر کرد- به دنبال حل مسائل و بدست آوردن منافعی بوده‌ که در ادامه مختصرا به آنها اشاره خواهم کرد. 
روسیه و جمهوری اسلامی ایران برای رژیم بشار اسد ارزش خاصی قایل هستند. در واقع میتوان گفت که رژیم بشار اسد تقاطع مشترک منافع دولت روسیه و جمهوری اسلامی ایران است. بعداز وخیم‌تر گشتن اوضاع در اوکراین و جدیت غرب نسبت به قضیه اوکراین، برای روسیه خالی از فایده نبود که غرب را در سوریه و یا همسایگی آن زمین‌گیر کند. شکست حکومت نوری المالکی در بغداد و احتمال از هم پاشیدن عراق و به بن بست رسیدن برنامه‌های جمهوری اسلامی در عراق افزایش یافته‌بود. برخی از کشورهای عربی همچون قطر و عربستان سعودی که در حلقه اتحاد با غرب جای میگرند بدشان نمی‌آمد که سیر شکست کابینه شیعه در بغداد سرعت بیشتری به خود بگیرد. از همه مهمتر- در منطقه- کشور ترکیه و دولت اسلامگرای آن بود که به صراحت خواهان سقوط رژیم بشار اسد و یا حداقل تضعیف حداکثری آن بوده و هست، به همین دلیل استقبال و حتی کمک به نیروهای سلفی تندروی حاضر در سوریه و عراق برای دولت ترکیه خالی از فایده نبوده و چه بسا گزارشها حاکی از کمکهای لجستیکی و آموزشی و غیره‌ی دولت اردوگان به داعشیان است. در این میان آنچه که مورد توجه جدی و استراژیک نبوده و احتمالا در آینده نزدیک هم نباشد، کردها بوده و هستند. اما مقاومت پیشمرگان و گریلاهای کرد در مقابل داعش در عراق و سوریه جهان را متوجه چیزی دیگر کرد. دفاع و مقاومت توانست پنجره‌ای به روی قضیه کرد در سطح جهانی بگشاید. هرچند قدرتهای بزرگ مساله کرد را باری دیگر به پس ذهن خود فرستادند و اساسا این موضوع در جدول برنامه‌های سیاسی آنها نبوده، ولی ظاهرا همه بر سر محکوم کردن جنایات داعش متفق‌القول شده و خواهان پس‌راندن و تضعیف داعش شدند. در همین راستا وزیر خارجه آمریکا در توضیح استراتژی آمریکا در عراق و سوریه میگوید که هدف اصلی نجات کوبانی از سقوط نیست، بلکه ضربه به کل ساختار "دولت اسلامی" استراتژی آمریکاست. مسئله منطقه حائل نیز باید مورد بررسی دقیق قرار گیرد (دویچ وله). آنچکه که میتوان به صراحت بیان داشت اینست که کوبانی و مقاومت کردها در مقابل داعش توانست موازنه قدرت در منطقه را تاحدی اصلاح و برنامه‌های سیاسی را دچار تغییر و تحول کند. هرچند دول غربی تاکنون از حل مساله کرد سخنی صریح به میان نیاورده‌اند ولی مقاومت خود کردها در مقابل داعش توانست قضیه کردها را جهانی و جهان را وادار به تامل و تدبیر نماید. از سویی دیگر ظاهرا وجود داعش توانسته بسیاری از افراطیون اسلامی را در از اقساء نقاط جهان بسوی خاورمیانه گسیل دارد و بنا به گزارشی که  'واشنگتن پست' آنهم به نقل از مقامات سازمان‌های سرویس مخفی و ضدترور آمریکا نوشته، هر ماه بیش از هزار ستیزه‌جوی جدید به گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه می‌پیوندند (دویچ وله) و این میتواند – حداقل- روشی کم هزینه برای پاکسازی کشورهای غرب از حضور افراد بنیادگرای اسلامی ‌باشد. جهانی گشتن مساله کرد و توجه و تمرکز رسانه‌های جهانی بر روی مسایل مربوط به کردستان، درگیری و جنگ کردها با داعش که بعنوان یک گروه تروریستی و بنیادگرا در سطح افکار عمومی شناخته میشود. اسرار کردها بر مقاومت و همراهی مقاومت مدنی شهرهای کردستان همزمان با مقاومت مسلحانه. کم و بیش همکاری آموزشی، سیاسی، نظامی و لجستیکی برخی کشورهای غربی با کردها در قضیه مقابله با مارا بر آن میدارد که به معادله‌ای دیگر، از جنسی دیگر و از زاویه‌ایی دیگر برای آینده خاورمیانه فکر کرد. 
کاوه آهنگری
 http://www.kurdistanukurd.com/fa/wtar.php?id=610

۱۳۹۳ آبان ۲۹, پنجشنبه

به‌رێوه‌چوونی کۆنفرانسێک له سه‌ر ڕه‌وشی کورده‌کانی ئیزه‌دی له پاڕڵمانی ئورووپا

رۆژی چوارشه‌ممه رێکه‌وتی ١٩ی نوامبر کۆنفرانسێک له‌سه‌‌ر ره‌وشی کوردانی ئیزه‌دی له یه‌کێک له سالۆنه‌کانی پارڵمانی ئوروپا به‌رێوه‌چوو. 
ئه‌م کۆنفرانسه له‌لایه‌ن خاتو ' ئانا گۆمێز' ئه‌ندامی پاڕلمانی ئورووپا له سه‌ر لیستی سۆسیال دێموکراته‌کان‌و حیزبی پارتی گه‌ل ( ه د پ) و ئه‌نیستیتۆی کورد له بروکسێل به‌ڕێوه‌ چوو و، بۆ ئه‌م کۆنفرانسه‌ش ' ژۆزێف وه‌یدن هۆلزێر' ئه‌ندامی پاڕلمانی ئوروپا هاورێ له‌گه‌ڵ  ئانا گۆمێز کۆنفرانسه‌که‌یان به‌رێوه برد و چوار که‌س وتاریان پێشکه‌ش کرد که بریتی بوون له: 
فیکره‌ت ئیگرێت ، نوێنه‌ری پێوه‌ندییه بیانییه‌ فێدراسیۆنی ئێزه‌دییه‌کان له ئورووپا؛ عه‌لی ئاتالان، جێگری سه‌رۆکی فێدراسیۆنی ئیزه‌دییه‌کان له ئورووپا، ئه‌یوب دۆروو، نوێنه‌ری  ئوروپای حیزبی دیموکراتیکی  گه‌ڵ ( ه د پ)‌و ریمان توزون، به‌رپرسی پێوه‌ندییه خاریجییه‌کانی یه‌کێتی سریانییه‌کان له ئورووپا.
له‌م کۆنفرانسه‌دا وێڕای به‌رزنرخاندنی خه‌باتی کورده‌کان به دژی تێرۆریستانی داعش، داوا له کۆمه‌ڵگای نێوده‌وڵه‌‌تی به گشتی و یه‌کیه‌تیی ئورووپا به تایبه‌تی بۆ به هاناچوونی کوردانی ئێزه‌دی و کۆبانێ کرا. ئانا گۆمێز ئه‌ندامی پاڕلمانی ئوروپا له وڵامدا ته‌ئکیدی کرد که کورده‌کان و کۆمه‌ڵانی خه‌ڵکی ناوچه‌که  به گشتی پێویسته بۆخۆیان به‌ر له هه‌موو هێزێک له سه‌ر ئه‌ساسی هێزی خۆیان، خۆیان بپارێزن و فشار بۆ یه‌کێتی ئوروپا بۆ پشتیوانی خه‌ڵک ئیدامه‌ بده‌ن.
شایانی باسه که هاورێ کاوه ئاهه‌نگه‌ری نوێنه‌ری حیزب بۆکاروباری یه‌کێتی ئورووپا له‌م کۆنفرانسه‌دا به‌شدار بوو.











http://www.kurdistanukurd.com/ku/chalaki_dreje.php?id=889

۱۳۹۳ آبان ۲۶, دوشنبه

هێڵی سوور


به باوه‌ڕی من به هۆی باروودۆخی تایبه‌تی کوردستان و قۆناغێکی هه‌ستیار که ناوچه‌که‌ تێیدایه، باشتره وایه که چه‌ند ئه‌سڵ بکرێته‌ هێڵی سوور بۆ هه‌موو کوردێک و ئه‌م هێڵانه‌ش له لایه‌ن ئه‌حزاب، رێکخراوه‌ و رووناکبیران و چالاکانی مه‌ده‌نی و ئه‌ده‌بی کورده‌وه به جیددی بپارێزرێ و به که‌س ئیزن نه‌درێ بۆ به‌زاندنی ئه‌م هێله سوورانه. به چاو خشاندنێک به سه‌ر نه‌یار و ناحه‌زانی کورد له لایه‌ک و دێموگرافی و تایبه‌تمه‌ندییه‌کانی نه‌ته‌وه‌ی کورد له باری ئایینی و زاراوه‌ و جوگرافی و باروودۆخی حیزبه‌کانی کوردستان له لایه‌کی‌تره‌وه، باشتره وایه که بێ رێزی به:
• هه‌ر حیزب و لایه‌نێکی سیاسیی کورد
• هه‌ر ئایین و دیندارێکی کورد
له لایه‌ن هه‌ر کوردێکه‌وه وه‌ک هێڵی سوور چاو لێ بکرێ و راپه‌ڕاندنی ئه‌م ئه‌رکه‌ش له لایه‌ن ئه‌و فاکتۆرانه‌ی سه‌ره‌وه چاوه‌دێری بکرێ و که‌رامه‌تی سیاسی و ئایینی کورد( به هه‌موو جۆره‌کانیه‌وه) بپارێزرێ.
هۆکاری ئه‌م پێشنیاره‌: به هۆی ئه‌وه‌که ئێمه خاوه‌ن ده‌وڵه‌تێکی سه‌ربه‌خۆ نین و هه‌موو کورد له یه‌ وڵاتدا ناژیت، هه‌روه‌ها خاوه‌نی چه‌ندین حیزبی سیاسی- نیزامی و چه‌ند ئایین و زاراوه‌ین، به باوه‌‌ڕی من باشتره که پاراستن و به‌رگری له که‌سێتی نه‌ته‌وه‌یی ببێته ئه‌سڵێکی ئه‌خلاقی و نیشتمانی بۆ هه‌موو کوردێک. ئه‌رکی په‌ره‌ پێدان و جێگیرکردن و پاراستنی ئه‌م به‌هایه‌ش ده‌که‌وێته سه‌رشانی حیزب و رێکخراوه بژارده‌کان. بۆیه هه‌ر که‌س که ئه‌م به‌هایه بناسێ ( شووناس و که‌سێتی و یه‌کێتی کورد)، پێویسته به‌رگریشی لێ‌بکات.

۱۳۹۳ آبان ۲۳, جمعه

کۆبوونه‌وه‌ی نوێنه‌ری حدک له‌ بلژیک له‌گه‌ڵ راوێژکاری سیاسیی هاوپه‌یمانی ئورووپای ئازاد‌

کۆبوونه‌وه‌ی نوێنه‌ری حدک له‌ بلژیک له‌گه‌ڵ راوێژکاری سیاسیی هاوپه‌یمانی ئورووپای ئازاد‌

کۆبوونه‌وه‌وه‌یه‌ک له نێوان راوێژکاری سیاسیی هاوپه‌یمانی ئوروپای ئازاد‌و نوێنه‌ری حیزبی دێموکراتی کوردستان له‌ بلژیک به‌ڕێوه‌چوو
رۆژی پێنج‌شه‌ممه، 22 ی خه‌زه‌ڵوه‌ر کاوه ئاهه‌نگه‌ری، نوێنه‌ری حیزبی دێموکراتی کوردستان بۆ کاروباری یه‌کیه‌تیی ئورووپا له‌گه‌ل خاتو ئێوا بیدانیا، ڕاوێژکاری سیاسیی هاوپه‌یمانی ئورووپای ئازاد له ئۆفیسی بروکسێل کۆبۆه‌وه.
له‌م کۆبوونه‌وه‌یه‌دا سه‌ره‌تا کاوه‌ ئاهه‌نگه‌ری وێرانی ناساندنی هه‌ندێک به‌های هاوبه‌ش له نێوان حیزبی دێموکراتی کوردستان‌و هاوپه‌یمانی ئورووپای ئازاد وه‌ک: مافی دیاریکردنی چاره‌نووس‌و دێموکراسی‌و مافی مرۆڤ، ئاماژه‌ی به مێژووی خه‌باتی حیزبی دێموکرات بۆ ده‌ستهێنانی مافه‌ نه‌ته‌وایه‌تی‌و دێموکراتیکه‌کانی نه‌ته‌وه‌ی کورد له ئێراندا کرد.
کاوه‌ ئاهه‌نگه‌ری به ئاوڕدانه‌وه‌ له‌ گرینگیی رۆژهه‌ڵاتی نێوه‌ڕاست بۆ یه‌کیه‌تیی ئورووپا ئاماژه‌ی به پرۆسه‌ی دێموکراتیزاسیۆنی ئێران‌و نه‌هادینه‌ نه‌بوونی به‌ها دێموکراتیکه‌کان له‌م وڵاته‌‌و خه‌بات‌و تێکۆشانی گه‌لانی ئێران‌و یه‌ک له‌وان کورد بۆ گه‌یشتن به‌ ماف‌و ئازادییه‌کانیانی کرد.
له‌و دیداره‌دا خاتوو "ئێوا بیدانیا"ش وێرای ده‌ربڕینی پێخۆشبوونی به نیسبه‌ت پێکهاتنی ئه‌م دیداره، باسێکی کورتی سه‌باره‌ت به ئیفا، هاوپه‌یمانی ئوروپای ئازاد، بۆچوونی خۆیان سه‌باره‌ت به گه‌ڵانی بنده‌ست‌و مکانیزمی کار و چالاکی ئیفا سه‌باره‌ت به مافی دیاریکردنی چاره‌نووس‌و  دێموکراسی‌و مافی مرۆڤ کرد.
ناوبراو هه‌روه‌ها جه‌ختی له‌سه‌ر گواستنه‌وه‌ی ئه‌زموون‌و پێوه‌ندیی نێوان ئیفا‌و گه‌لانی بێ‌ده‌وڵه‌ت کردو داوای کرد که‌و دیدارو چاپێکه‌وتنانه‌ بۆ باس‌و راوێژ له‌سه‌ر ئه‌و پرسانه‌ به‌ردوام بن.

http://www.kurdistanukurd.com/ku/chalaki_dreje.php?id=883 

۱۳۹۳ آبان ۱۶, جمعه

UDI Stockholm Conference: Iran's Ethnic Minorities Rights - نشست گسل و ح...

کاوش - اصول سیاسی احزاب کردستان ایران

خودمختاری کردستان سوریه


برنامه افق درباره آینده کردهای سوریه با سعید ساعدی، کاوه آهنگری، و عرفا...

دکتر قاسملوو و ایرانی بودن

چندی پیش مصاحبه‌ایی با آقای احمد رافت در رابطه با ٢٥مین سالگرد ترور دکتر قاسملوو و یارانش در شهر وین پایتخت اتریش داشتم. مصاحبه با سخنانی از شهید رهبر دکتر قاسملوو در رابطه با موضوع ایرانی بودن شروع شد. البته در ابتدای برنامه تنها چند جمله از دکتر قاسملوو پخش شد که در آن به ایرانی بودن و اینکه اجازه نمیدهند که کسی خود را از کردها ایرانی‌تر بداند و دلیلی هم برای اینکار نمی‌بینند، اشاره میکند.  من قبلا به غیراز یکی دو قسمت بسیار کوتاه کمتراز یک دقیقه‌ایی، این مصاحبه را ندیده و نشنیده بودم، همچنانکه چند روز بعد از مصاحبه من در رها تی وی، کل مصاحبه برای اولین بار در تلویزیون بی بی سی فارسی پخش شد. این مصاحبه ٢٦ سال پیش توسط آقای عنایت فانی انجام شده و موضوعات مختلفی را در بر میگیرد. آنچكه در این نوشتار کوتاه مد نظر من است تاکید مجدد بر استدال خودم در پاسخ به آقای احمد رافت قبل از پخش مصاحبه در بی بی سی و ادامه این استدال – حال که مصاحبه بطور کامل به سمع و نظر مردم رسیده- است. 
- به باور من دو بحث حقوقی و عاطفی- فرهنگی را باید  ازهم جدا کرد. دکتر قاسملوو به هیچ وجه از منظر عاطفی-فرهنگی مساله ایرانی بودن خود، حزب و ملتش را مطرح نکرده و نمیتواند اینگونه باشد، بلکه ایشان از منظر حقوقی و قانونی به این موضوع پرداخته و جواب داده‌اند. مساله دیگر اینکه ما با یک گفتمان تعریف شده و مکتوب و مصوب در کنگره یک حزب طرف هستیم نه یک بحث انتزاعی و محفلی. هدف اجرایی شعار استراتژیک حزب دمکرات در آن زمان چارچوب ایران بوده، پس ایرانی بودن دکتر قاسملوو و اعضای حزبش فارغ از هیاهوی بعضی از غیر کردها، قانوونی بوده به این معنی که قبلا در کنگره‌های حزب مورد تصویب قرار گرفته شده‌است، پس اشاره به ایرانی بودن در این قسمت تنها یادآوری است و هیچ ربطی به مسایل تاریخی ، عاطفی و فرهنگی نداشته بلکه این رهبر فرزانه از منظر حقوقی به این امر نگاه میکند و آن هم به این معنی که اینکه اگر ما کردها ایرانی هستیم پس دلیلی ندارد کسی یا ملیتی دیگر از ما کردها ایرانی‌تر باشد و باید همه در مقابل قانون مساوی باشیم. برخورداری برابر در مقابل قانون و بهرمندی از حقوق برابر برای همه‌ی ایرانیان امری بدیهی در فلسفه سیاسی حزب دمکرات بوده و خواهد بود. اشتباهی که در این میان بعضی از غیر کردها از ایرانی نامیدن کردها توسط دکتر قاسملو دچار میشوند، ' تفسیر به رای ' است به این معنی مادام دکتر قاسملو گفته‌اند که ' اجازه نمیدهند کسی خود را از کردها ایرانی‌تر بداند'، پس همه ما یکی هستیم و این هم بدین معنی است که همه ما ایرانی هستیم. از طرف دیگر هم بر دمکراسی خواهی دکتر قاسملو تاکید میکنند. ایران هم لاقل از زمان پهلوی اول تا کنون به معنی سرزمین پارس با مذهب شیعه بوده‌ست. این استدلال در جهت کم کردن و یا بطور کل نادیده گرفتن تفاوتها و گسلها ( فرهنگی، اقتصادی، سیاسی....) پیش میرود. تلاش در جهت کم رنگ‌کردن و یا نادیده گرفتن تفاوتها، نه تنها به سود ایران  نخواهد بود، بلکه ایران امروزی را - که در وضعیتی اسفناک گرفتار آمده- به‌سوی تباهی و ویرانی بیشتر سوق خواهد داد. کلید حل مشکلات ایرانیان با رمز شناخت و اعتراف چرخ خواهد خورد.
 
- در رابطه با بنیان نظری ایرانی بودن کردها همچنانکه عرض شد، این یک بحث حقوقی و قانونی است نه فرهنگی- عاطفی. از طرف دیگر ایرانی بودن کردها به معنی یکی بودن و همانند بودن کردها با دیگر ایرانیها بویژه فارس زبانان نیست، اگر اینطور بود، ایده ' خودمختاری برای کردستان' از طرف شهید دکتر قاسملو به میان نمی‌آمد. فلسفه خومختاری به وجود فاصله و تفاوت برمیگردد. همزمان با تاکید بردمکراسی برای ایران، به یک واقعیت ملی- جغرافیایی به نام کردستان و کرد در برنامه‌ی مصوبه کنگره‌های حزب دمکرات در قالب خودمختاری در گذشته و فدرالیزم در حال حاضر اشاره شده‌ است. اگر ایرانی بودن برای دکتر قاسملوو به معنای دیگری بودن یا همانند دیگری بودن میبود، ‌قطع یقیین لزومی در به پیش کشیدن طرح خودمختاری برای کردستان وجود نداشت. لازم به یادآوری است که در طرح خودمختاری ، کردستان دارای مرز تعریف شده و مشخص و جدا از دیگر ملیتها، دارای قوه قضائی، اجرایی، مقننه‌ و نیروهای امنیتی و پلیس مختص به خود است. ایده ' دمکراسی برای ایران و خودمختاری برای کردستان' طرحی دمکراتیک، سازنده و پویا برای گذشته ایران در جهت برقراری دمکراسی و توسعه سیاسی و اقتصادی بود که متاسفانه به دستور پاکسازی کردستان و قتل و عامهای بی رحمانه و در نهایت ترور پیامبر آشتی و دیالوگ دکتر عبدالرحمان قاسملو انجامید.
 
-  در رابطه با تغییر شعار استراتژیک حزب دمکرات از خودمختاری به فدرالیزم، بر این باورم که به لحاظ محتوایی تفاوت چندان اساسی بلحاظ اختیارات  دولت خودمختار کردستان در طرح خومختاری  و کردستان در طرح فدرالی با دولت مشترک در پایتخت کشور ایران بوجود نیامده، بلکه مناطق ملی دیگر ایران نیز– برخلاف طرح خودمختاری- در طرح فدرالیزم به میان آمده و دیگر مناطق ملی نیز میتوانند به بازتعریف روابط خود با پایتخت کشور بپردازند. طرح ایرانی دمکرات و فدرال در واقع  حرکت در جهت توسعه همه جانبه با به کار گیری تمامی پتانسیل‌های موجود برای برپائی ایرانی دمکراتیک و به لحاظ سیاسی، فرهنگی، اجتماعی دینامیک است. 
کاوه آهنگری، جولای ٢٠١٤
 
http://www.kurdistanukurd.org/fa/wtar.php?id=548

داعیش ده‌توانێ


داعیش ده‌توانێ:
-  داعیش ده‌توانێ پلان و بۆنه‌یه‌ک بێ بۆ پێکهاتنی گۆڕان له رۆژهه‌ڵاتی ناوه‌ڕاست.

-
 داعیش ده‌توانێ پیلان و بۆنه‌یه‌ک بێ بۆ پێک هاتنی سێ کوچکه‌ی هاوپه‌یمانێتی کۆماری ئیسلامی، شیعه‌ی عێراق (نوری مالکی) و داعیش.

-
 داعیش ده‌توانێ پیلان و بیانوویه‌ک بێ بۆ خستنه مه‌ترسی هه‌رچی زیاتری حکومه‌تی هه‌رێم له لایه‌ن کۆماری ئیسلامی و ده‌ستێوه‌ردانی ئه‌منیه‌تی و نیزامی هه‌رچی زیاتر له رێگای سپاسی قودس و به‌در و خستنه مه‌ترسی که‌سێتی سیاسی و میللی کورد له باشوور به گشتی و مه‌ترسی گیانی هه‌رچی زیاتر بۆ رۆژهه‌ڵاتییه‌کان له باشوور.

-
 داعیش ده‌توانێ پیلانێک - بیانوویه‌ک بێ بۆ راگرتنی پرۆسه‌ی ئاشتی له باکوور.

-
 داعیش ده‌توانێ پیلانێک بێ ( وه‌ک گووتار) به دژی گوتاری میللی دێموکراتیکی کورد له رۆژهه‌ڵاتی ناوه‌ڕاست.

-
داعیش ده‌توانێ پیلانێک بێ بۆ پێک هێنانی مه‌ترسییه‌کی درێژخایه‌ن بۆ سه‌ر نیچمه‌ ده‌سته‌لاتێکی کوردستانی له باشوور.

-
 داعیش ده‌توانێ پیلانێک بێ بۆ به شکست گه‌یاندنی ره‌وتی سێکۆلارخوازی له رۆژهه‌ڵاتی ناوه‌ڕاست و سازش و سازانی زل هێزه‌کان له داهاتوویه‌کی نزیکدا له‌گه‌ڵ داعیش وه‌ک گووتارێکی ره‌سمی سیاسی- ئیسلامی.

-
 داعیش ده‌توانێ بیانوویه‌ک بێ بۆ به پێکهاتن و په‌روه‌رده‌ و گه‌وره‌بوونی نه‌خۆشی ئیستبداد له نێو ده‌سته‌لاتی کوردیدا.

-
 داعیش ده‌توانێ پیلان و بیانوویه‌ک بێ بۆ سه‌رکووت کردنی بزووتنه‌وه‌ی رزگاریخوازانه‌ی رۆژهه‌ڵاتی کوردستان به خێرایی و شیده‌تێکی زیاتره‌وه له رێکاری ئه‌منیه‌تی، نیزامی، ئابووری و فه‌رهه‌نگییه‌وه.

-
 داعیش ده‌توانێ پیلان و بیانوویه‌ک بێ بۆ سه‌رکووتی بزووتنه‌وه‌ی مه‌ده‌نی و فه‌رهه‌نگی له رۆژهه‌لاتی کوردستان.

-
 داعیش ده‌توانێ مه‌ترسی بێ بۆ سه‌ر خه‌باتی شووناسخوازانی کورد له رۆژهه‌ڵات و باکوور و رۆژئاوا.

-
 داعیش ده‌توانێ پیلان و بیانوویه‌ک بێ بۆ به‌ره‌ورووکردنه‌وه‌ی په‌یره‌وانی دینه‌ جیاوازه‌کانی نێو کورد له هه‌مبه‌ر یه‌کتر.


-
 داعیش ده‌توانێ پیلانێک بێ بۆ دووباره بوونه‌وه‌ی مێژوو به دژی کورد و ده‌ست به سه‌رداگرتنی هه‌موو به‌رهه‌مه‌کانی خه‌باتێکی خوێناوی و مێژوویی میللی- دێموکراتیک.
....
بۆیه پێویسته کورد به گشتی و هێز و لایه‌نه سیاسی‌یه‌کان به تایبه‌تی و رۆژهه‌ڵاتی کوردستان به تایبه‌تی‌تر داعیش زۆر به جیددی بگرن.

۱۳۹۳ آبان ۱۵, پنجشنبه

چه‌که‌که‌ت دانێ. سلاو بکه له گۆڕان. رۆژهه‌ڵاتی ناوه‌ڕاست هه‌وێنی له‌ دایکبوونێکی‌تره. پێشمه‌رگه‌ی کوردستان په‌یام هێنه‌ری ئاشتی و دێموکراسییه.
تفنگت را زمین بگذار. به تغییر سلام کن. خاورمیانه آبستن زایشی دیگر است. پیشمرگ کردستان پیام‌آور آشتی و دمکراسی است.
Disarm, embrace change. The Middle East is experiencing a new birth. Kurdistan's Peshmarga is the deliverer of Peace and Democracy!

Photo: ‎چه‌که‌که‌ت دانێ. سلاو بکه له گۆڕان. رۆژهه‌ڵاتی ناوه‌ڕاست هه‌وێنی له‌ دایکبوونێکی‌تره. پێشمه‌رگه‌ی کوردستان په‌یام هێنه‌ری ئاشتی و دێموکراسییه.
تفنگت را زمین بگذار. به تغییر سلام کن. خاورمیانه آبستن زایشی دیگر است. پیشمرگ کردستان پیام‌آور آشتی و دمکراسی است. 
Disarm, embrace change. The Middle East is experiencing a new birth. Kurdistan's Peshmarga is the deliverer of Peace and Democracy!‎

شبنامه: بیست و پنجمین سالگرد ترور عبدالرحمان قاسملو در وین


بابەت - د.قاسملوو و دێموکراسی


گفتگو با آقای احمد رافت در برنامه شبنامه از تلویزیون رها در رابطه با درگیریهای اخیر در کردستان- ایران